Okkupasjon i Spania

Familien Hokholts mareritt - feriehuset i Spania ble okkupert av fremmede

Publisert: juni 25, 2024 av  Inge Svendsen

Familien Hokholt kjempet i mer enn ett år for å få tilbake sitt okkuperte feriehus, en familiebolig i Torre del Mar, Malaga. Det som en gang var et paradis for dem ble til et mareritt og en lang juridisk kamp.

-Det er forferdelig. Alt ble praktisk talt ødelagt, sier Jørn oppgitt.

Okkupantene har nå forlatt det som for familien Hokholt var deres andre hjem. Likevel har ikke de følelsen av seier når de kommer tilbake til feriehuset. Det har vært en lang og følelsesmessig utmattende kamp. 

– Okkupantene har med vilje ødelagt en stor del av huset og tatt alle verdifulle eiendeler. Vi var mentalt forberedt på det verste da vi reiste ned for første gang etter okkupasjonen, men det var faktisk verre enn vi fryktet.

I tillegg til å stjele alle de elektriske apparatene, var store deler av huset ødelagt, inkludert alle møbler, rør og toaletter. Til og med veggene etterlot de brent. 

På grunn av corona-pandemien som herjet på tidspunktet for okkupasjonen kunne ikke den norske familien reise til Spania umiddelbart. De fikk kun se bilder som deres spanske advokat sendte dem.

– Jeg er redd for at skadene er verre i virkeligheten enn vi kan se på bildene, skrev advokaten i en epost til familien.

En uforutsett hendelse

Jørn Hokholt og hans familie hadde aldri forestilt seg at feriehuset deres så lett kunne okkuperes og ødelegges av fremmede. I kjølvannet av okkupasjonen ventet en lang juridisk kamp hvor de forsvarsløse møtte det spanske rettssystemet med et problem som gikk langt utover det økonomiske. 

I følge Central Statistics Institute of Spain (INE) ble mer enn 83 000 hjem okkupert i 2019. Det er anslått at tallet øker rundt seks prosent årlig, men problemet ble enda mer alvorlig under corona-pandemien. 

For eieren av en bolig i utlandet som ikke kjenner til problematikken med okkupanter og den juridiske prosessen ved boligkjøp, så byr en slik situasjon på et stort problem. I tillegg legges ofte avstand samt språkproblem til i mange tilfeller og man har da et enda større problem. 

En uventet beskyttelse av okkupanter

For en norsk familie er måten spanske lover beskytter okkupanter på uten tvil en ubehagelig overraskelse.

I Spania, hvis okkupasjonen av en eiendom har funnet sted for mer enn 48 timer siden uten at politiet er kontaktet, kan okkupantene ikke kastes ut uten kjennelse. Okkupantene kan være mennesker som er husløse, men de kan også være en del av kriminelle nettverk som utnytter loven og som konstitusjonelt forsøker å beskytte retten til et sted å bo. 

– Jeg har ikke ord for frustrasjonen vi har følt. Personvern i Spania er for okkupantene og ikke for oss, sier Jørn.

Dette er grunnen til at en av de viktigste sikkerhetstiltakene i Spania er å investere i et alarmsystem som er tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon. Ved okkupasjon og tegn til innbrudd går alarmen umiddelbart og alarmstasjonen varsler politiet som rykker ut og sikrer boligen. 

Heldigvis har noe endret seg siden okkupasjonen av feriehuset til Hokholt i 2020. Nå kan okkupanter kastes ut før saken har kommet opp i retten dersom okkupantene ikke kan bevise at de bor der. Dette har vært etterspurt lenge av huseiere som føler at de står maktesløse og uten rettsbeskyttelse mot okkupanter. I løpet av pandemien ble det økt fokus på denne problematikken ettersom det var en kraftig økning av okkupasjoner. Mange utlandske huseiere forsøkte å ty til lovgivningen i hjemlandet sitt, men uten hell. Ettersom boligen befinner seg i Spaina gjelder også spanske lover - og kun dem.

Ingen forsikringsdekning

Det er ikke bare mangelen på rettslig beskyttelse som kan komme som en overraskelse på huseiere.. Boligforsikringen har også vært en stor skuffelse. 

– Vi snakker om flere hundre tusen kroner. Jeg orker knapt å tenke på det, sier Jørn.

Han hadde aldri sett for seg at selv om han hadde tegnet en god forsikring for feriehuset - så var forsikringsselskapet likevel ikke ansvarlig for skader og kostnader en okkupasjon medfører. 

– Dette er et veldig vanlig fenomen i Spania. Forsikringsselskapene vet godt at dette kan skje og tar forbehold om det. Vi trodde vi var godt forsikret, men det viste seg at vi ikke var det, sier Jørn.

- Det er lurt å se nærmere på dekningen for tyveri, påførte skader, samt den juridiske prosessen som skal gjennomføres når du tegner boligforsikring, konkluderer Jørn.

En fortsatt usikker fremtid


Etter å ha fått tilbake feriehuset hadde familien Hokholt mye arbeid foran seg for å få huset tilbake til den tilstanden det var i. Ifølge estimater ble skaden beregnet til mer enn 700.000 norske kroner, men beløpet økte kraftig.

Familien Hokholts største frykt var uten tvil at feriehuset ville bli okkupert igjen til de fikk sikret det skikkelig. Et av hovedtiltakene de gjorde var å innstallere alarmanlegg fra Sector Alarm. På den måten kunne de selv overvåke feriehuset fra mobiltelefonen og ha tryggheten med at alarmen var tilkoblet døgnbemannet alarmstasjon som alltid passer på.

Jørn vurderer å starte en rettslig prosess for å kreve erstatning, men det han utvilsomt ønsker er å virkelig oppnå en mer rettferdig situasjon for denne typen kriminalitet.

- Økonomisk er det ingenting å tjene på okkupantene, men vi vil kjempe for at en slik handling får konsekvenser. Vi er et resultat av et system som er vanskelig å akseptere.

Alarm med 24/7 overvåkning
Beskytt det som betyr mest for deg.