Slik unngår du pipebrann
Når kulda gradvis melder ankomst frister det å tenne opp i peisen. Peisvarme er hyggelig, men det er også en fare for at skorsteinen tar fyr.
Med stadig nye prisrekorder på strøm, er det flere som ser etter alternative måter å varme opp boligen på. Det mest nærliggende alternativet for mange, er å tenne opp i peisen. Faktisk har så mange tenkt tanken at det slås alarm om flere tomme vedlager i Norge.
Vedfyring er ikke bare et godt alternativ til dyr, elektrisk varme. Flammene i peisen er beroligende å se på, og lyden fra knitrende bjørkeved setter en koselig og lun stemning i hjemmet.
Men så er det dette med pipebrann, da.
Slik oppstår pipebrann
Det kan være flere grunner til at pipebrann oppstår, men i all hovedsak er det enten fordi du fyrer feil eller du bruker fuktig eller rå ved.
Fuktig ved kan føre til blanksot, eller bek og sot, på innsiden av pipeløpet. Det danner seg med andre ord et tjærebelegg som antennes lett av flammene i peisen.
I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), rykket brannvesenet ut til nært 1300 pipebranner i 2018. Dersom du ikke oppdager pipebrannen i tide, kan det fort utvikle seg til boligbrann.
Slik tar du grep for å redusere faren for pipebrann:
1. Bruk tørr nok ved: Dette kan du gjerne sjekke med en fuktmåler, og veden skal etter hovedregelen ikke ha en fuktighet over 20 prosent. Importert ved er ofte ferskere enn lokal ved, så det kan også være en fordel å sjekke hvor veden du fyrer med kommer fra.
2. Trekk: God fyring er avhengig av rikelig med luft. I startfasen av fyringen er må det være nok med luft så hele ildstedet er oppvarmet. Etter en stund, når det er varmt nok, kan du redusere trekket. Det er også verdt å merke seg at ingen ovner er like. Bruk fyringsintruksen til ovnen for det den er verdt.
3. Ikke bruk for mye ved: Det er fristende å fylle opp ovnen så mye at man slipper å legge på kube etter kube. Det er spesielt viktig å ikke bruke for mye ved i starten av fyringen før det er varmt nok. Da ryker det mer, og det øker dannelsen av sot og tjære i pipeløpet.
4. Start øverst: Det er ikke mange år siden anbefalingen var å starte bålet fra bunnen, og det gjelder fremdeles når man tenner bål utendørs. Inne i peisen skal man derimot starte fra toppen. Legg de største kubbene i bunnen og la varmen jobbe seg nedover i peisen.
Om uhellet først er ute
Etter du har lært deg å fyre riktig, og kanskje til og med hatt besøk av feieren for å påse at det ikke er store ansamlinger av blanksot og tjære i pipeløpet, er det fremdeles ingen garanti for at pipebrann ikke kan oppstå.
Blanksot dannes av ufullstendig forbrenning, og det trenger ikke å ta lang tid før det har etablert seg i pipa. Pipebrann kan skyldes at man ikke tar forholdsregler, men det kan også skje med en god porsjon uflaks.
Om uhellet først er ute er det viktig at du handler riktig og har et bra brannvarslingssystem som er tilkoblet en alarmstasjon. Vi anbefaler deg derfor å sikre hjemmet ditt med en boligalarm med brannvarsling.
Har du mistanke om pipebrann skal du kontakte brannvesenet med én gang på 110. Før du forlater boligen og venter på at brannvesenet skal komme til stedet skal alle ventiler og luker som fører til skorsteinen lukkes dersom du har mulighet. Det eneste unntaket her er om peisen er åpen. Da skal de ikke lukkes om det fremdeles er fyr i peisen.